Autó Hibakód kiolvasás… figyelj rá, ha felvillan egy hibajelzés a műszerfalon!

Hibajelzés a műszerfalon… mit jelent, ha felvillan? És, ha folyamatosan világít? Mit tehetünk ellene, és mi történik, ha nem kezeljük megfelelően az egyes hibakódok okát? Ebben az írásunkban részletezzük, hogy mit jelentenek a műszerfalon megjelenhető hibakódok, mit tehetünk, ha szembe találjuk magunkat egy-egy felvillanó jelzéssel.

Sok figyelmetlen sofőr észre sem veszi, vagy csak éppen figyelmen kívül hagyja, ha autója segítségért, szervizért kiállt. Pedig a műszerfalon felvillanó jelzések egy az autóval kapcsolatos problémára hívják fel a figyelmet, és ha nem cselekszünk időben, – nem jelentkezünk idejében egy hibakód kiolvasásra, törlésre – akár több százezer forintos szervizköltségre is számíthatunk.

A műszerfalon megjelenő autó hibakód színe is árulkodó lehet

A modern technológia autóiban bár már szép nagy kijelzővel találjuk szembe magunkat a volán mögött, továbbra is a piktogramok értelmezésére szorulunk. Első körben érdemes megemlíteni, hogy már a felvillanó jelzés színe is érdekes lehet:

Ha piros az autó hibakód:

Nem véletlen választották ezt a színt a gyártók a súlyos problémákra utaló hibakód jelzéseknek. Ha ezt látod érdemes minél hamarabb utánajárnod és orvosolnod a problémát!

Ha sárga a hibakód:

Általában azt jelzi, hogy érdemes mihamarabb szervizeltetni az autót, mert komolyabb problémához vezethet a figyelmetlenség. Például a fékbetét kezdi elérni a kopás határát. Lehetnek azonban kivételek, mint például a sárga színű „ködlámpa aktív” jelzés.

Ha zöld vagy kék a jelzés:

Aggodalomra nincs ok, a piktogram csak tájékoztat, informál, nem jelez problémát.

Ha fehér színű a piktorgramm:

akkor figyelembe kell vennünk a szimbólumot is, ugyanis lehet tájékoztató jellegű, de lehet szervizigény jelzése is.


Autó Hibakód kiolvasás
(A kép forrása: http://www.dailymail.co.uk)

Ha megjelenik a 32-es hibakód, szinte biztosra vehetjük, hogy gond van az akkumulátorral, vagy a generátorral. (nincs töltése az akkumulátornak) A lehető leggyorsabban nézzünk utána a hiba forrásának. Ha mérést követően optimális szint mellett is világít a hibakód lámpája, a lehető legrövidebb úton érdemes felkeresni egy autószervizt a pontosabb hibakód kiolvasására, a probléma szervizelésére.

A 48-as hibakód jelzését is igen komolyan kell venni, ugyanis azt jelenti, hogy túlmelegedett a hűtőfolyadék. Ha menet közben villan föl, a lehető leghamarabb álljunk félre! Ha már induláskor felvillan a piros jelzés, az azt is jelezheti, hogy kevés a hűtővíz, pótolni kell.

Bár a 49-es hibakód egyértelmű, mégis le kell írnunk, hogyha megjelenik, az azt jelenti, hogy probléma lépett fel az ABS rendszer működésében. Azonnali utána járást, és szervizelést igényel… ne halogasd felkeresni a szervizt!

Amennyiben megjelenik a piros kis kanna, a képen az 57 hibakóddal, azonnal állítsuk le a motort. Alacsony olajszintre, vagy olajnyomás hiányra utal. Ha megjelenik, gyors utántöltést igényel, ha az olajszint megfelelő, de továbbra is világít ne járassuk a motort, azonnal vitessük szervizbe!

És végül, de nem utolsó sorban a 62-es hibakód minden autós rémálma, ugyanis motorhibát jelez. A vele szinkronban felvillanó hibakódok utalhatnak a probléma forrására, de mindenképp autódiagnosztikát igényel a jelzés kiolvasása. Ha ezt látod, ne várd meg, hogy akár több százezer forintos hiba keletkezzen – Vedd ezt a jelzést nagyon komolyan! Keresd fel mielőbb szervizünket egy soron kívüli motordiagnosztikára. Jobb esetben elég egy hibatörlés és kész.


Ha a felsorolt hibakódok közül bármelyik felvillan, vagy folyamatosan világít autódon…
Ha valami kattog/kotyog, furcsa hangot ad menet közben, és nem tudod mi a baj forrása…
Ne várj tovább! Jelentkezz az Auto-Szum Kft.-hez hibakód kiolvasásra!

Hogyan történik a hibakód kiolvasás?

A hibakód kiolvasást Bosch KTS műszerrel egy autódiagnosztikai csatlakozón keresztül végezzük, így le tudjuk kérdezni az összes vezérlőegységben tárolt és fennálló hibakódokat. Ezeket értelmezzük, a problémákat okozó hibákat megkeressük és a szükséges javításokról készítünk egy árajánlatot. Amennyiben ezt elfogadod a javítást követően töröljük a hibakódokat és elvégezzük a szükséges alapbeállításokat.

Kérd visszahívásunkat vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!
+36 70 507 69 83