Változások a műszaki vizsgáztatásban
január 8, 2016
biztosítás ügyintézés
Biztosítás ügyintézés az Auto-Szum Kft.-nél: A legjobb biztosítási ajánlatokat nálunk találod!
január 22, 2016
Mutasd az összeset
baleseti kárügyintézés

Baleset után… kárügyintézés, segít az Auto-Szum Kft.!

Egy baleset az utakon sosem jön jókor. Azonban lehetünk akár okozói, akár elszenvedői az eseménynek nem mindegy, hogy felkészülten, higgadtan állunk neki a kárrendezésnek, ügyintézésnek vagy éppen kapkodva, forró fejjel próbáljuk elintézni a szükséges papírmunkát. A dokumentáción ugyanis rengeteg múlik. Spórolj magadnak időt, pénzt és fejtörést azzal, hogy elolvasod, hogyan kell eljárni, ha megtörtént a baj.

Az egyik leggyakoribb kérdés… mikor kell rendőrt hívni?

Egyesek szerint mindig. Mások szerint viszont felesleges időhúzás kivárni a helyszínelés óráit, ha a felek egymás között is meg tudnak egyezni. Egy biztos, ha személyi sérülés történt, állampolgári kötelességünk rendőrt hívni.

Továbbá érdemes értesíteni a hatóságot akkor is, hogyha:

  • A felek nem tudnak megegyezni, a vétkes nem ismeri el a felelősséget,
  • Vagy ha az anyagi kár olyan jelentős, hogy indokolttá teszi a rendőrség bevonását is.

A baleset utáni adminisztráció

baleset utáni kárügyintézés 4. kerület
Nagyon fontos, hogy a baleset után rögzítsük az eseményeket. Ezt a célt szolgálja a baleseti kárbejelentő lap, más néven betétlap. Emellett lehetőség szerint készítsünk fényképeket a baleset helyszínéről, a balesetben résztvevő járművekről és a baleset nyomairól.

Ha nincs kéznél betétlap, semmiképpen se távozzunk anélkül, hogy felvennénk a baleset másik résztvevőjének adatait. Beleértve a nevét, címét, járművének adatait, rendszámát, forgalmi számát, aláírását. Saját adatainkat is jegyezzük fel, illetve próbáljuk meg a legpontosabban leírni a balesetet. Nagyon fontos, hogy részünkről helyesen töltsük ki a betétlapot, mert ha nem így járunk el a későbbiekben sok fejtörésre, és kevés anyagi kárrendezésre számíthatunk.

Bejelentési határidők

A baleset okozójának mindössze 8 naptári napja van arra, hogy a saját biztosítójánál bejelentse a közúti balesetet.

A vétlen félnek pedig 30 naptári napja van arra, hogy bejelentse a kárt biztosítójának, és jelezze kárigényét.

Speciális esetek!

Az élet azonban nem mindig olyan egyszerű, hogy a vétkes elismeri felelősségét, rendelkezik kötelező biztosítással, és gyorsan megtörténik a kárrendezés. Előfordulhatnak extrább esetek is, mint például…

Ha a vétkes nem ismeri el a felelősséget…

A kárbejelentő lapon ellentétes kárleírások is rögzíthetőek. Ilyenkor a biztosító társaság egy független kárszakértő bevonásával kivizsgálja a baleset részleteit, és fényt derít arra, hogy ki volt a baleset okozója, ki volt annak elszenvedője.

Vagy, ha a vétkes nincs biztosítva…

Sajnos ez is előfordulhat. A vétkes fél mindenképpen szankciókra számíthat, mert kötelező biztosítás nélkül részt vett a forgalomban, ráadásul kárt is okozott. Emellett 8 napon belül kötelessége bejelenteni a Magyar Biztosítók Szövetségénél a káreseményt.

A kárt elszenvedő fél pedig a Magyar Biztosítók Szövetségétől kap kártérítést.

Vagy, ha ismeretlen a károkozó…

Ilyen esetben sajnos csak akkor van lehetőség kártérítésre, ha vétlen fél rendelkezik Casco biztosítással.

Ahogyan olvashatod, nem mindig egyszerű a baleset utáni adminisztráció, biztosítási ügyintézés. Ha kérdésed lenne, nem szeretnéd magad intézni, fordulj bizalommal az Auto-Szum Kft.-hez!


Teljeskörű kárügyintézés… segítünk a bajban!

Az Auto-Szum Kft. teljeskörű segítséget és kárügyintézést vállal, ha megtörtént a baj. Beleértve a baleset utáni közvetlen autómentést, szállítást, káresemény bejelentését a biztosító felé, az autó teljeskörű javítását, és a biztosítóval történő elszámolást is.

  • Ha úgy érzed túl sok fejtörést és aggodalmaskodást jelent neked a kárügyintézés…
  • Ha az autód nincs olyan állapotban a baleset után, hogy „saját lábán” vezethető legyen…
  • Ha az autód a baleset miatt javításra szorul…
  • Ha kiszerveznéd a biztosítóval történő elszámolást…

Bízd ránk az ügyintézést! Ha megtörténik a baj, ne kapkodj, legyél felkészült! Mentsd el ezt a telefonszámot, mert itt érdeklődhetsz az autómentés 4. kerület szállításról, kárügyintézésről:

+36 70 507 69 83