Tavaszi átvizsgálás, készítsd fel autód a jó időre!
április 11, 2016
Autó átalakítások a műszaki vizsgán
július 16, 2016
Mutasd az összeset

Lejárt a műszaki vizsga? Hogyan tovább?

Lejárt a műszaki vizsga, és csak utólag vetted észre? Ne ess pánikba! Részletezzük most, hogy mi a helyes menete egy olyan autó műszaki vizsgáztatásának, melynek már lejárt a műszaki vizsga érvényessége…

Hogyan történik a lejárt műszaki vizsga meghosszabbítása?

Első teendő a lejárt műszaki vizsga meghosszabbításakor, hogy időpontot kérj egy műszaki vizsga állomásra. Gyakori félreértés, tévhit, hogy lejárt műszaki vizsgás járművet csak a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál lehet vizsgáztatni. Ez nem igaz! Sőt, a 2016.01.01.-i változásoknak köszönhetően már nem lehet műszaki vizsga érvényességet hosszabbítani a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál – akkor sem, ha lejárt a műszaki vizsga. Kivéve persze, ha egyéb más okból Hatósági vizsgára kell vinni a járművet, melyekről ITT írtunk bővebben.

Ha lejárt a műszaki vizsga, akkor azt bármely műszaki vizsga állomáson meg lehet hosszabbítani, amelyik szerződésben áll a Hatósággal. Például, nálunk az Auto-Szum Kft.-nél, ahol a személyautó műszaki vizsga ára akciósan 24.990 Ft, előzetes átvizsgálással együtt, ami garantálja műszaki vizsgád sikerességét!

Hogyan lehet tárolni az autót, ha lejárt a műszaki vizsga?

Miután megkérted a műszaki vizsgára az időpontot, fontos tudnod, hogy nem használhatod útvonalengedély nélkül forgalomban a járművedet, a műszaki vizsga előtt. Az útvonalengedélyről kicsivel később szót ejtünk. Nézzük most, hogyan lehet közterülten tárolni autónkat, ha lejárt a műszaki vizsga:

Érvénytelen hatósági jelzéssel (a lejárt műszaki is ide tartozik) főútvonalon tilos tárolni, mellékútvonalon 10 napig lehet tárolni a járművet. Úgyhogy, érdemes a műszaki vizsgát is minél gyorsabban elintézni!

Hogyan lehet eljuttatni a lejárt műszakis autót a vizsga állomásra?

Jó hír, hogy nincs szükség tréleres szállításra! A jármű tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja ugyanis igényelhet az okmányirodában útvonalengedélyt. Ennek költsége 3.500 Ft, és azt a célt szolgálja, hogy Te legálisan el tudjál menni járműveddel a műszaki vizsga állomásra – akkor is, ha lejárt a műszaki vizsga. Fontos, hogy mikor megigényled ezt a dokumentumot, ne hagyd otthon a személyes okmányaid mellett, az autó eredeti forgalmiját és a kötelező biztosítás igazolót sem!

Ha rendelkezel érvényes útvonalengedéllyel és igazoltat a rendőr miközben éppen a műszak vizsga állomásra tartasz, hogy meghosszabbítsd a műszaki vizsgát, akkor nem bírságolhat meg, attól függetlenül, hogy Neked már lejárt a műszaki vizsgád!

Nézzük mi történik, ha nem kéred ki az útvonalengedélyt, vagy egyáltalán nem vetted észre, hogy lejárt a műszaki vizsgád…

Mekkora a bírság mértéke, ha lejárt a műszaki vizsga?

Egy dolgot biztosan állíthatunk: lejárt műszaki vizsgás autóval közlekedni nem éri meg! A bírság mértéke attól függ, hogy mennyi ideje járt le a műszaki vizsga érvényessége. Ha lejárt a műszaki vizsga a bírság 5.000 Ft-tól 150.000 Ft-ig terjedhet.

Érdekesség, hogy fix tarifák, csak a legalább 3 hónapja lejárt műszaki vizsga esetében vannak. Ha ugyanis lejárt a műszaki vizsga, és igazoltat minket a rendőr, és a műszaki vizsga érvényességének lejárta óta nem telt még el 3 hónap, akkor kiemelt közlekedési szabálysértésről beszélünk. A helyszíni bírság mértékéről az igazoltató rendőr dönt, a kiszabható bírság legalacsonyabb értéke 5.000 Ft, a legmagasabb pedig 150.000 Ft.

  • Amennyiben már 3 hónapja lejárt a műszaki vizsga, és mi még mindig forgalomba használjuk azt, akkor a helyszíni bírság 000 Ft, ha ezt nem fogadjuk el a pénzbírság 40.000 Ft.
  • Ha több, mint 6 hónapja lejárt a műszaki vizsga, akkor helyszíni bírság 000 Ft, a pénzbírság 50.000 Ft.
  • Ha több, mint 12 hónapja lejárt a műszaki vizsga, akkor helyszíni bírság 000 Ft, a pénzbírság 60.000 Ft.

Ennél is rosszabbul járunk, ha balesetet okozunk, vagy elszenvedünk akkor, ha lejárt a műszaki vizsga…

A zéró tolerancia elve itt is működik. Hiába fizettünk be a kötelező biztosítás teljes összegét, ha lejárt a műszaki vizsga – akár csak 1 nappal is – akkor a biztosításunk nem él, nem fog fizetni a biztosító.

Hogyan történik a műszaki vizsga, lejárt műszakis autó esetében?

Az időpontkérés, megfelelő tárolás, és útvonalengedély kérés után már csak a műszaki vizsga van hátra.

Két gyakori tévhit van a lejárt műszaki vizsga meghosszabbítása esetén, megcáfoljuk most ezeket:

  • A műszaki vizsga nem jár semmiféle felárral, annak függvényében, hogy érvényes műszaki vizsga hosszabbításról, frissen lejárt műszaki vizsgáról, vagy régen lejárt műszaki vizsgás autóról van szó.
  • A műszaki vizsga nem jár semmiféle szigorítással, annak függvényében, hogy érvényes műszaki vizsga hosszabbításról, frissen lejárt műszaki vizsgáról, vagy régen lejárt műszaki vizsgás autóról van szó.

Ha lejárt a műszaki vizsgád…

Keress minket bizalommal, segítünk a meghosszabbításban! Személyautók esetében akciósan 24.990 Ft a műszaki vizsga, előzetes teljes állapotfelméréssel, hogy biztosra mehess a műszaki vizsgán! Sőt, ha szeretnéd, akár nálunk is megvárhatod a műszaki vizsgád, hiszen 1-1,5óra alatt kész vagyunk!

Ne várd meg, hogy rendőr vegye észre, ha lejárt műszakid, kérj időpontot telefonon, vagy kérj egy visszahívást ide kattintva!