Idézet

Változások a műszaki vizsgáztatásban

Fontos változásokat hozott 2016 a műszaki vizsga terén, melyek minden autóst érintenek. Január elseje óta megszűnnek ugyanis a rendszámra ragasztható műszaki vizsga és környezetvédelmi matricák, és jelentős változások léptek életbe a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál is. Részletezzük most ezeket…

Megszűnnek a rendszámra ragasztott matricák

2016 január elseje előtt úgy néztek ki hátsó rendszámtábláink, ahogyan a nyitóképen is látható: felül a műszaki vizsga érvényességét mutató matrica, alul a környezetvédelmi besorolást jelölő plakett. Érdemes volt különösen odafigyelni rá, hogy mindkét plakettünk a helyén legyen, ugyanis hiányáért még akár a rendőr is megbüntethetett minket.

Az idei év azonban változásokat hozott, megszűnnek ugyanis ezek a rendszám matricák. Aki 2016.01.01. után műszaki vizsgázik, már nem kap új plaketteket a rendszámára, sőt még a régit sem tarthatja meg! A műszaki vizsgát követően ugyanis a műszaki vizsga állomás leszedi ezeket a matricákat a rendszámokról.

Fontos tudni, hogy csak a rendszámra ragasztható matricák szűnnek meg, a forgalmiba továbbra is be kell ragasztani az úgynevezett sorszámcsíkot a vizsgaállomásnak.

A plakettek mellett más jelentős jogszabályok is módosultak a műszaki vizsgával kapcsolatban…

Hatósági műszaki vizsga változások

2016.01.01 előtt eldönthettük, hogy a hatóságnál vagy kirendelt műszaki vizsga állomáson szeretnénk meghosszabbítani a műszaki vizsgánk érvényességét. Mindkettő teljes értékű műszaki vizsgát nyújt, de lényeges a különbség a nyújtott szolgáltatásban, és az árban is.

A hatósági műszaki vizsga (régi nevén KPM vizsga) fix áras, 16.290 Ft. És bár a kirendelt vizsgaállomásokon történő műszaki vizsga pár ezer forinttal drágább, többet is kapunk a pénzünkért!

Itt ugyanis az éles műszaki vizsga előtt történik egy előzetes átvizsgálás, ami garantálja nekünk a műszaki vizsga sikerességét.

Idén viszont megváltozott a jogszabály, és most már csak az hosszabbíttathatja meg a műszaki vizsgájának érvényességét a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, akinek egyéb más ok miatt is indokolt a hatósági műszaki vizsga.

Ilyen indokok:

  • Ha a járművet az időszakos vizsgálathoz kapcsolódó más hatósági eljárás szerint is ellenőrizni kell.
  • Ha a járművet a honosítási eljárás keretében, most helyezik forgalomba Magyarországon.
  • Ha a járművet átalakították.
  • Ha a jármű versenyjárműnek, taxinak, oktató járműnek minősül,
  • Vagy ha a járművet mozgáskorlátozottak számára alakították ki, és az első műszaki vizsgája történik az átalakítás óta.

Ha műszaki vizsga előtt állsz…

És cikkünk alapján nem indokolt számodra a hatósági műszaki vizsga akkor 2016.01.01. után csak kirendelt műszaki vizsga állomáson vizsgáztathatsz. Például, nálunk az Auto-Szum Kft.-nél, ahol a személyautó műszaki vizsga ára akciósan 19.990 Ft, előzetes átvizsgálással együtt, ami garantálja műszaki vizsgád sikerességét!

Hamarosan lejár a műszaki vizsgád?
Akkor kérj időpontot a műszaki vizsgára ezen a telefonszámon: +36 70 507 69 83