Autó átalakítások a műszaki vizsgán
július 16, 2016
Mutasd az összeset

Autóklíma: Minden, amit tudni érdemes róla

Sokan ellene vannak az autóklímának, pedig fontos tudni, hogyha lehúzott ablakoknál kereszthuzat keletkezik, az könnyen fülgyulladást okozhat. Az autós klímánál ez a lehetőség nem áll fent, azonban a klímát csak ésszerűen szabad használni! Nem mindegy, hogy hogyan élünk az autóklíma hűsítő erejével, ahogy az sem, hogyan tartjuk karban az autóklímát! Olvass tovább a részletekért…

Az autóklíma előnyei, avagy a kánikula negatív hatásai a vezetésre

Egy forró nyári napon köztudottan csökken a figyelem, a reakcióidő, a koncentrációs készség és a türelem is. Az autóklíma a komfortérzet növelésén túl, számtalan baleset megelőzését is elősegítheti! Legyünk hát körültekintőek az autóklímával:

Hogyan használjuk helyesen az autóklímát?

Az autóklíma használat 3+1 alappillére

1. A megfelelő hőfok: Sokan túl alacsony fokozatra állítják az autóklímát. Ne terheljük szervezetünket túl nagy hőmérséklet különbséggel, főleg ne hirtelen! A belső utastérben lévő és a külső hőmérséklet között legfeljebb 6-8 fok különbség legyen.

Ha túl hidegre állítjuk az autóklíma hőmérsékletét, akkor kiszálláskor a nagy hőmérséklet különbségtől rosszul is lehetünk, leeshet a vérnyomásunk. Arról nem is beszélve, hogy túl hideg levegő esetén könnyen megfázhatunk, meghűlhetünk szinte észrevétlenül.

2. Az autóklíma fúvókáinak megfelelő beállítása: Sose irányítsuk közvetlenül a testünkre az autóklímát! Óvjuk meg ennyivel egészségünk, mert a fúvókák magunkra állításával könnyen összeszedhetünk egy ízületi-, vagy akár egy tüdőgyulladást is!

3. Karbantartás: A saját és utasaink egészsége, komfortérzete érdekében érdemes évente- kétévente kitisztíttatni és ellenőriztetni az autóklímát – Ennek fontosságát kicsit lejjebb részletezzük.

+1 Megfelelő folyadékpótlás: 10-ből 7 sofőr nem figyel eléggé a megfelelő folyadékpótlásra! Az autóklíma kivonja az utastér levegőjéből a páratartalmat, amit a hűvös környezet miatt nem érzékelünk. Pótoljuk időben a folyadékot, mert a szomjúságérzet jelentősen elvonja a vezetésről a figyelmet, csökkenti a reakció időt, szélsőséges esetekben akár balesetveszélyes is lehet!

Hogyan NE használjuk az autóklímát?

  • Az autóklímát nem célszerű folyamatosan üzemeltetni. Egy hosszabb úton időnként iktassunk be kisebb-nagyobb szüneteket az autóklíma használatába.
  • Ha rendellenességet, szokatlan büdöset tapasztalunk az autóklíma használatakor, kapcsoljuk azt ki, és kérjünk időpontot egy autóklíma tisztításra, ellenőrzésre!
  • Ne állítsuk a külső hőmérsékletnél 8 fokkal hidegebbre a hőfokot! Ez már olyan mértékű hőmérsékletkülönbség, ami megviselheti a sofőrt és az utasokat is!
  • Ne állítsuk az autóklíma fúvókáit közvetlenül a testünkre, vagy a végtagjainkra! Hiába esik jól hirtelen a hideg levegő, hosszú távon komoly egészségügyi károkat okozhat.
  • Két évnél tovább ne használjuk úgy az autóklímát, hogy nem tisztítattuk azt ki! Ami rövidtávon pénztárca kímélőnek tűnik, hosszú távon nagy szervizköltségekkel és akár egészségügyi problémákkal járhat!

Autóklíma tisztítás

Érdemes egy-két évente – probléma észlelése nélkül is – kitisztíttatni az autóklímát. Miért elkerülhetetlen az autóklíma tisztása?

A tisztítatlan autóklíma rendszerében megtelepedhetnek a baktériumok, a gombák. Amik pedig egyenes úton okozhatnak allergiás reakciót, fertőzést, de akár még tüdőgyulladást is!

A komfortérzetünk, és az egészségünk romlásán túl a pénztárcánknak sem kedvez a tisztítatlan autóklíma, hiszen a koszos rendszer egy idő után romlást, lényegesen az autóklíma tisztítási árán túli szervizelési költségeket fog eredményezni.

Autóklíma tisztítás az Auto-Szum Kft.-nél:

Amennyiben hozzánk hozod az autódat klímatisztásra a teljes légkondicionáló rendszer ellenőrzését elvégezzük. Megtisztítjuk az autóklíma teljes rendszerét az esetlegesen beszivárgott koromtól, a pollenektől, a szennyező anyagszemcséktől és a szennyeződésektől.

Az autóklíma tisztítását és ellenőrzését a beltéri szűrő cseréjével fejezzük be.

Sok szerviz kispórolja a szűrő cserét az autóklíma tisztításból, pedig ez egy sarkalatos pontja annak!
Bízd ránk az autóklímád – Nálunk jó kezekbe kerül!

Időszerű lenne számodra egy autóklíma tisztítás, ellenőrzés? kérj időpontot telefonon, vagy e-mailban!