Lejárt a műszaki vizsga? Hogyan tovább?
április 27, 2016
Autóklíma: Minden, amit tudni érdemes róla
július 16, 2016
Mutasd az összeset

Autó átalakítások a műszaki vizsgán

Napjainkban már egyre többször találkozunk praktikussági okokból, vagy inkább esztétikai okokból átalakított, a gyári kialakítástól eltérő járművekkel. Ebben az írásunkban most kitárgyaljuk, hogy hogyan lehetnek ezek az átalakítások szabályosak, hogy mely átalakítások igényelnek hatósági műszaki vizsgát, és melyek azok az átalakítások amelyeket akár nálunk is engedélyeztethetsz. Olvass tovább a részletekért…

Autó átalakítás feltételei

Az első és legfontosabb, amit tisztázni kell, hogy nincs olyan, hogy dokumentáció nélküli autó átalakítás. A szükséges dokumentumokra melyek igazolják, a jogos használatot MINDEN esetben szükség van. Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez a dokumentáció lehet az alkatrészen jelzett jóváhagyási jelzés és/vagy műbizonylat, illetve a forgalmiba bejegyzett autó átalakítás is.

Azt, hogy milyen dokumentumra van szükség az autó átalakítás típusa határozza meg.

Autó átalakítások típusa:

  • Műszaki vizsgát igénylő autó átalakítások
  • Műszaki vizsgát nem igényelő autó átalakítások

Autó átalakítások, melyek nem igényelnek műszaki vizsgát

Vannak olyan autó átalakítások, melyek nem vonnak maguk után kötelező műszaki vizsgát, mert jogszabály nem teszi kötelezővé az átalakítás bejegyzését a forgalmiba. Az autó átalakítások kevesebb része tartozik ide.

Példának okáért az egyik legtöbbször tapasztalt félreértést említenénk meg a műszaki vizsgát nem igénylő autó átalakításokra ez pedig nem más, mint a hátsó ablakon lévő sötétítő fólia. Számos helyen olvasni az interneten és sajnos rendőrőröktől is hallottuk már, hogy a sötétítő fóliát be kell jegyeztetni a forgalmiba, pedig ez nem így van! Be lehet ugyan jegyeztetni, de jogszabály nem teszi azt kötelezővé.

(Zárójelben jegyezzük meg, hogy a 2016-os műszaki vizsgát érintő változásokban sem történt ilyen jogszabály módosítás, a tévhitekkel ellentétben!)

Természetesen, ahogyan a bekezdésben is leírtuk, a sötétítő fólia kapcsán is igazolni kell a jogszerű használatot, jóváhagyási jelzéssel és műbizonylattal!

Műszaki vizsgát igénylő autó átalakítások

A műszaki vizsgát igénylő autó átalakításokat két további csoportra lehet bontani.

1. Vannak olyan műszaki vizsgát igénylő autó átalakítások, melyeket nem kell – sőt, ha egyéb más ok miatt nem indokolt, nem is lehet – a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz vinni műszaki vizsgára. Az átalakítást követően bármely, a szükséges paraméterekkel rendelkező és a Nemzeti Közlekedési Hatósággal szerződött műszaki vizsga állomáson engedélyeztethető az átalakítás. Például nálunk, az Auto-Szum Kft.-nél, ahol most akciósan mindössze 24.990 Ft az autó műszaki vizsga ára, átvizsgálással együtt!

Hatósági műszaki vizsgát nem igénylő autó átalakításnak számít például a vonóhorog felszerelés. Nem igényel hatósági engedélyeztetést, viszont műszaki vizsgát igen.

2. típusba tartoznak azok az autó átalakítások, melyek engedélyeztetésére csak a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál van lehetőség. Ezen átalakítások zöme előzetes átalakítási engedéllyel történik. Ide tartoznak az olyan autó átalakítások, mikor az autó egyik, forgalmiban jegyzett fő paramétere megváltozik. Mint például a jármű mérete, szállítható személyeinek száma vagy a súlya. Az egyik legnépszerűbb átalakítási engedéllyel történő autó átalakítás az „autóültetés”, mikor is megváltozik a jármű mérete, helyzete.

Az átalakítási engedély után

Amennyiben olyan autó átalakítást szeretnénk eszközölni, ami hatósági engedélyhez kötött, ki kell kérni az átalakítási engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. Ha ezt megkaptuk, jöhet a tényleges átalakítás, aztán az átalakítás engedélyeztetése hatósági műszaki vizsga keretében. Ezután pedig mehetünk is az okmányirodába az új forgalmi engedélyünkért, melyben már jegyezték a változást.

Fontos tudni, hogy az átalakítás után már nem kell – sőt, ha egyéb más ok miatt nem indokolt, nem is lehet – a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz menni műszaki vizsgáztatni. A 2 évvel későbbi műszaki érvényesség meghosszabbítására szolgáló vizsgát már bármely, a Hatósággal szerződött műszaki vizsga állomáson meg lehet csináltatni.

Melyek azok az autó átalakítások, amik gondot fognak okozni a műszaki vizsgán?

Az egyik leggyakoribb kérdés az autó átalakítások kapcsán. A bekezdésben már leírt mondatra térnék vissza ennek megválaszolásával: Minden olyan átalakítás sikertelen műszaki vizsgát fog okozni, ami nincs ellátva a szükséges dokumentációval, ami igazolja a jogszerű használatot, az átalakítás szabályos kivitelezését.

Legyen ez akár jóváhagyási jelzés és /vagy műbizonylat, vagy hatósági, forgalmiban történő engedélyeztetés.

Ha cikkünk átolvasása után úgy döntöttél, hogy segítségedre lehet az Auto-Szum Kft.,

  • mert példának okáért nem igényel hatósági műszaki vizsgát az általad eszközölni kívánt autó átalakítás,
  • vagy lejárt a műszaki vizsgája a már engedélyezetten átalakított autódnak…

Ne várd meg, hogy a rendőr vegye észre, ….kérj időpontot telefonon!