Autó Hibakód kiolvasás
Autó Hibakód kiolvasás… figyelj rá, ha felvillan egy hibajelzés a műszerfalon!
február 5, 2016
Nyári gumicsere 4. kerület
március 10, 2016
Mutasd az összeset

300 ezer autót tiltanak ki Budapestről szmogriadó esetén

Szerdán ülésezett a Fővárosi Közgyűlés a szmogriadó korlátozásokról. 2016.01.01.óta ugyanis nem jelölik a rendszámon a környezetvédelmi plaketteket, így már nem elég ránézni, hogy megállapítsuk, közlekedhetünk-e szmogriadó esetén. A régi rendszerben szmogriadókor tilos volt fekete és piros környezetvédelmi plakettel közlekedni a főváros útjain, ami körülbelül 50-70 ezer gépjárművet érintett. A mostani szmogrendelet azonban sokkal szigorúbb, hiszen akár 200-300 ezer autót tilthat ki Budapest belvárosából szmogriadó esetén.

forgalmi engedélyben található „v.9”-es rublika

forgalmi engedélyben található „v.9”-es rublika

Változott a szmogriadó Budapesten

A szmogriadó a régi környezetvédelmi plakettek helyett most már a környezetvédelmi osztályba soroláson alapszik. A forgalmi engedélyben található „v.9”-es rublikát kell keresni. Az itt található szám 0-túl 16-ig terjedhet. Ha ez a szám 0,1,2,3 vagy 4 akkor az autó nem közlekedhet szmogriadó idején Budapesten. Lényegében az autók egy harmadát kitiltották az utakról ezzel a szmogrendelettel, az eddigi mindössze 7-8 százalékos korlátozáshoz képest.

A szmogriadó budapesti betartása viszont igen körülményes

Amíg a régi rendszerben elegendő volt a rendőrnek ránéznie a rendszámra, hogy eldönthesse közlekedhet-e az adott autó szmogriadó esetén, most már csak egy megállítás, és forgalmi ellenőrzés után bírálhatja el ugyanezt. Hiszen a jelenlegi jogszabályok szerint csak a forgalmi engedély jelzi, hogy milyen környezetvédelmi osztályba tartozik az adott jármű. A „Levegő munkacsoport” a rendelettel egyetért, de az új rendelet szerintük betarthatatlan és igen körülményes.

A szmogrendelet konkrétumokat nem jegyez, de lehetőséget ad kamerás ellenőrzésre, ami azt figyelné, hogy szabályosan közlekednek-e budapesti szmogriadó esetén a járművek.

Páros-páratlan rendszer

Az ellenzék azt javasolta a tegnapi ülésen, hogy térjenek vissza a régi rendszerhez, miszerint napi váltásban közlekedhessenek az autósok szmogriadókor Budapesten. A közgyűlés közel 90 százaléka azonban az eredeti javaslatot fogadta el, miszerint szmogriadókor a forgalmiban szereplő környezetvédelmi besorolás szerint korlátozzák majd az autókat.

Az új szmogrendelet életbe lépése

A tegnapi közgyűlésen megszavazott szmogrendelet változás 2016.03.10.-én lép életbe, így ha ezt követően szmogriadó lesz Budapest útjain, már nem közlekedhetnek a 0,1,2,3, vagy 4-es környezetvédelmi kategóriába besorolt gépjárművek.