Műszaki vizsgáztatás 4. kerület
Műszaki vizsgáztatás 4. kerület
szeptember 24, 2015
Mutasd az összeset
téligumiszervíz 4. kerület

Téli gumicsere 4. kerület

Biztonságos közlekedés feltételei

A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága a társadalom és az egyén számára is egyaránt fontos. Ennek egyik alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa, a rendelkezésekkel és előírásokkal tisztában legyen. A biztonságok közlekedésben kiemelt szerepet játszanak az autógumik. Ezzel sajnos a legtöbb magyar autós nincs is tisztában. Nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a gyerekülésnek, a fékrendszernek vagy a világításnak, mint a megfelelő állapotban lévő, időjárási viszonyoknak megfelelő abroncsoknak. Leggyakrabban akkor cserélünk kereket, amikor úgy véljük, azok rossz állapotban vannak, de sajnos sokszor annak sem vagyunk tudatában, mikor használódott el a gumink teljesen, csak a váratlan defekttel, vagy rosszabb esetben egy baleset során szembesülünk azzal, hogy a gumiabroncsok megértek már a cserére. A szezonális kerékcserének sem tulajdonítunk jelentőséget, felesleges pénzkidobásnak tartjuk. Ezzel a felfogással nemcsak saját testi épségünket kockáztatjuk, de a velünk utazó embereket és a közlekedésben résztvevő személyeket is veszélyeztetjük.

Mindenki szeretne épségben elérni úti célját. Mindenkit hazavárnak.

Gondolkodjon, és döntsön felelősséggel! Előzze meg a baleseteket, és cseréltesse le időben a nyári gumikat téli kollekcióra telephelyünkön! Márkafüggetlen autószervizünk 4. kerület területén található.

Téli és nyári útviszonyok

A tél és a nyár között jelentős eltérés van. Mi, emberek sem ugyan azt a ruhát hordjuk télen és nyáron is, akkor miért gondoljuk, hogy autónknak ugyanaz az abroncskollekció megfelelő lesz télen is, a legnagyobb hidegekben vagy a legforróbb nyári napokon? Nyáron a nemcsak a levegő, de az aszfalt is felmelegszik. A puha, rugalmas gumik hamar elhasználódnak. A 40-50 °c-os betonon a gumik másképp tapadnak, másképp kopnak, mint egy -10°-os úton. Télen az utak csúszósak, jegesek, deresek, hókásásak vagy havasak. Kerekek tapadása megváltozik. Amikor a fővárosban beköszöntenek a fagyos reggelek, vagy leesik az első hó, a közlekedés szinte megbénul, rendszeresek a koccanások, a belvárosban, a 4. kerület utcáiban is.
téli gumiszerviz 4. kerület

7°c-os szabály

Több olyan vélekedés, vélemény is napvilágot látott, mely szerint a 7 °c-os megjelölés pontatlanul lett megszabva, és inkább fagypont körül van létjogosultsága a téli abroncsoknak. Senki nem állítja, hogy 6,9 fokon már nem tapadnak a gumik. Sok éves meterológiai megfigyelés támasztja alá, hogy amikor az átlaghőmérséklet 7 °c-ra süllyed, reggelente már megjelennek az első talajmenti fagyok. Az utak csúszóssá, síkossá válnak a lecsapódott párától és a ködtől. A nyári gumik menetstabilitása lecsökken, a tapadásuk jóval kisebb lesz, a baleset kockázata nagymértékben megnő. Érdemes kockáztatni?

Egyesek ezt a 7°c-os szabályt reklámfogásnak tartják, melyet a gumigyártó cégek találtak ki a nagyobb haszon reményében. Valóban felesleges pénzkidobásról lenne szó? Számoljon utána! A téli és nyári útviszonyokat figyelembe vevő kerékgarnitúra hosszabb ideig kitart, mint az egy garnitúra nyári abroncsok. Ezt szakembereink is megerősíthetik. Részletes felvilágosítás, tanácsadás 4. kerület telephelyünkön.

Néhány jó tanács téli autógumi cseréhez

  • A közepes minőségű téli gumi is jobb a zordabb időjárási viszonyok közt, mint egy csúcskategóriás nyári gumi.
  • Két darab téli gumi kevés. Mind a négy abroncsot cserélni kell!
  • A négy évszakos autógumi összetétele nem biztos, hogy a mi éghajlatunkhoz, ahol jelentős a hőmérsékletingadozás, lett kifejlesztve. A négy évszakos autógumi mindenre jó, de mégsem nyújtja havas időben azt a biztonságot, amelyet egy téli gumi adhat.
  • Nem akkor kell a téli garnitúrát megvenni, amikor ránk köszöntött a rossz idő.
  • Téli gumiból mindig egy mérettel kisebbet kell választani. Célszerűbb keskenyebb gumit választani, nyáron részesítsük előnyben a szélesebb abroncsokat.

Segítséget szeretne? Nem megy zökkenőmentesen a téli autógumi csere? Keresse fel szervizünket Újpesten (4. kerület), és szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.

Téli abroncsok jellemzői

A téli és a nyári autógumik úgy lettek megalkotva, olyan az összetételük, a méretük és a mintázatuk, mely az adott körülmények között a legoptimálisabb a biztonságos közlekedés szempontjából. A téli gumik futófelülete lágy és rugalmas marad a fagyok idején is, nem keményedik meg, és nem romlik a tapadása, mint a nyári időszak abroncsai. Ahhoz, hogy a kerekek a havas, latyakos utakon jól meg tudjanak kapaszkodni, olyan szélesebb, mélyebb lamellák vannak felületén, melyek lehetővé teszik a stabilabb tapadást.