műszaki vizsga előtt
Műszaki vizsga előtt
október 12, 2015
Az autószerviz választás szempontjai
október 20, 2015
Mutasd az összeset

Ablaktörlő – Tippek az őszi, téli időjárásra

Most már nem csak a naptár, az időjárás is ősziesre fordult. Az útviszonyok kedvezőtlenebbé váltak, felütötte fejét a köd, az őszi nyálkás, esős idő, így fokozott figyelmet igényel az ablaktörlő megfelelő működése. Fontos, hogy tisztán lássunk ki az szélvédőn! Összegyűjtöttünk Nektek néhány hasznos tippet és jó tanácsot az ablaktörlő karbantartása, cseréje kapcsán…

Fontos a vizsgálat

A nem megfelelően működő ablaktörlő nem csupán kényelmi szempontból okozhat problémát, de balesetveszélyes is lehet, és szélsőséges esetekben akár a műszaki vizsgán is gondot okozhat. Mikor felkészítjük autónkat a télre, a téli gumi mellett gondoljuk az ablaktörlőre is! Hiszen a hidegebb, csapadékosabb évszakokban sokkal többször és sokkal inkább szükség van az ablaktörlő szabályos működésére.  Ha még nem tettük meg ebben a szezonban, ne halogassuk tovább: teszteljük az ablaktörlő megfelelő működését!

Csak nedves felületen

Nagyon fontos, hogy csak ablakmosó folyadékkal együtt teszteljük az ablaktörlőket! Áztatás nélkül nagyon hamar össze lehet karmolászni az üveget a száraz lapáttal. Nem is beszélve arról, hogy az ablaktörlő gumik kopását is eredményezi a száraz felületen történő használat.

Ha csíkoz az ablaktörlő…

Nézzük át tüzetesen a szélvédőt! Lehet, hogy vannak olyan szennyeződések, melyek nehezen eltávolíthatóak, mint például a rászáradt madárürülék, egy elütött és rászáradt rovarmaradvány, vagy a fagyanta, ha egy fa alatt parkolunk. Ilyenkor ugyan úgy csíkoz az ablaktörlő. Érdemes esetenként vegyszeresen, kézzel is letakarítani a szélvédőt, mielőtt halálra ítéljük a lapátokat. Szintén ajánlott évszakonként lepolírozni a szélvédőt a tökéletes kilátás érdekében!

Ha továbbra is csíkoz az ablaktörlő, akkor bizony cserére érett. Szakemberek szerint egy maximum két szezont bírnak ki csere nélkül az ablaktörlő lapátok. Csak az ablaktörlő gumi kicserélése költségkímélő megoldás lehet, de a csere nem egyszerű, és olykor, hozzá nem értő kezek nagyobb kárt okoznak, mint használnak.  Ilyenkor ugyanis nagyon könnyű kárt tenni az eredeti ablaktörlő lapátokban, amik már sosem fognak úgy ráfeszülni az ablakra, mint kellene.

Érdemes tehát az ablaktörlő lapátokat kompletten cserélni! Méret és típus szerint is válogathatunk az ablaktörlő berendezések között. Mindig autónkhoz azonos típusú ablaktörlőt szereljünk fel, mert a lapátot a jármű szélvédőjéhez igazítva alakították ki. Ha segítségre van szükséged, keress minket bizalommal! Segítünk a megfelelő ablaktörlő kiválasztásában, beszerzésében és akár cseréjében is!

Tippek az ablaktörlő cserére

Amikor kicseréljük az ablaktörlőket fontos, hogy legyünk nagyon óvatosak! Ha a régi lapátot leszereltük, a kar ne maradjon felhajtva – mindig óvatosan hajtsuk vissza. Ha véletlen lecsapódik, akár a szélvédő láthatja kárát!

Nem egyforma méretű lapátok visszaszerelésekor figyeljünk rá, hogy a hosszabb kerüljön a vezető oldalára!

Ha akad az ablaktörlő…

A leggyakoribb probléma, hogy a rögzítő anya kicsit kilazult, a lapát tövénél. Ezt könnyen orvosolhatjuk. Előfordulhat azonban, hogy ezzel nem tudjuk megoldani a problémát, és továbbra is akad az ablaktörlő. Ilyenkor belső mechanikai hibák is felléphetnek, sőt akár elektromos hiba is okozhatja a nem megfelelő működést. Ha ilyen problémát észlelsz, ne kísérletezz az otthoni javítással, bízd szakemberekre a szerelést! Akár ránk is bízhatod a javítást, kérj tőlünk visszahívást és a lehető leghamarabb vissza fogunk hívni!

Ha már megfelelően működik az ablaktörlő…

Vigyázzunk rá! Hóesésben, fagyban mindig hajtsuk fel az ablaktörlő lapátokat, miután leparkoltunk autónkkal! Odafagyhatnak, és így könnyen sérülhetnek a lapátok! Érdemes felkészülnünk a télre jégkaparóval, jégoldó spray-vel, fagyálló ablakmosó folyadékkal és egy külön erre a célra tartott kiskefével és lapáttal. Szükség esetén nélkülözhetetlen kellékei a téli indulásnak!

A szélvédő másik oldala…

Az üvegek belsejének tisztán tartása is épp olyan fontos, mint a külső felületet. Sokszor azonban természetesnek vesszük, és nem fordítunk kellő figyelmet a szélvédő belső felületének tisztán tartására. Pedig a hideg idő beköszöntével felüti fejét a pára. Előzzük meg ezt, és használjunk párásodásgátló sprayt a belső üvegeken! Meg fogunk lepődni a csodás eredményen!

Kezdd el időben a felkészülést!

Teszteld már ma, hogy hogyan működnek ablaktörlőid! Ha gondot látsz, és bizonytalan vagy, keress minket bizalommal! Segítünk a megfelelő ablaktörlő kiválasztásában, beszerzésében és akár cseréjében is!

Kérj visszahívást, és a lehető leghamarabb visszahívunk!