Kép

Autóklíma: Minden, amit tudni érdemes róla

Sokan ellene vannak az autóklímának, pedig fontos tudni, hogyha lehúzott ablakoknál kereszthuzat keletkezik, az könnyen fülgyulladást okozhat. Az autós klímánál ez a lehetőség nem áll fent, azonban a klímát csak ésszerűen szabad használni! Nem mindegy, hogy hogyan élünk az autóklíma hűsítő erejével, ahogy az sem, hogyan tartjuk karban az autóklímát! Olvass tovább a részletekért…

Az autóklíma előnyei, avagy a kánikula negatív hatásai a vezetésre

Egy forró nyári napon köztudottan csökken a figyelem, a reakcióidő, a koncentrációs készség és a türelem is. Az autóklíma a komfortérzet növelésén túl, számtalan baleset megelőzését is elősegítheti! Legyünk hát körültekintőek az autóklímával:

Hogyan használjuk helyesen az autóklímát?

Az autóklíma használat 3+1 alappillére

1. A megfelelő hőfok: Sokan túl alacsony fokozatra állítják az autóklímát. Ne terheljük szervezetünket túl nagy hőmérséklet különbséggel, főleg ne hirtelen! A belső utastérben lévő és a külső hőmérséklet között legfeljebb 6-8 fok különbség legyen.

Ha túl hidegre állítjuk az autóklíma hőmérsékletét, akkor kiszálláskor a nagy hőmérséklet különbségtől rosszul is lehetünk, leeshet a vérnyomásunk. Arról nem is beszélve, hogy túl hideg levegő esetén könnyen megfázhatunk, meghűlhetünk szinte észrevétlenül.

2. Az autóklíma fúvókáinak megfelelő beállítása: Sose irányítsuk közvetlenül a testünkre az autóklímát! Óvjuk meg ennyivel egészségünk, mert a fúvókák magunkra állításával könnyen összeszedhetünk egy ízületi-, vagy akár egy tüdőgyulladást is!

3. Karbantartás: A saját és utasaink egészsége, komfortérzete érdekében érdemes évente- kétévente kitisztíttatni és ellenőriztetni az autóklímát – Ennek fontosságát kicsit lejjebb részletezzük.

+1 Megfelelő folyadékpótlás: 10-ből 7 sofőr nem figyel eléggé a megfelelő folyadékpótlásra! Az autóklíma kivonja az utastér levegőjéből a páratartalmat, amit a hűvös környezet miatt nem érzékelünk. Pótoljuk időben a folyadékot, mert a szomjúságérzet jelentősen elvonja a vezetésről a figyelmet, csökkenti a reakció időt, szélsőséges esetekben akár balesetveszélyes is lehet!

Hogyan NE használjuk az autóklímát?

  • Az autóklímát nem célszerű folyamatosan üzemeltetni. Egy hosszabb úton időnként iktassunk be kisebb-nagyobb szüneteket az autóklíma használatába.
  • Ha rendellenességet, szokatlan büdöset tapasztalunk az autóklíma használatakor, kapcsoljuk azt ki, és kérjünk időpontot egy autóklíma tisztításra, ellenőrzésre!
  • Ne állítsuk a külső hőmérsékletnél 8 fokkal hidegebbre a hőfokot! Ez már olyan mértékű hőmérsékletkülönbség, ami megviselheti a sofőrt és az utasokat is!
  • Ne állítsuk az autóklíma fúvókáit közvetlenül a testünkre, vagy a végtagjainkra! Hiába esik jól hirtelen a hideg levegő, hosszú távon komoly egészségügyi károkat okozhat.
  • Két évnél tovább ne használjuk úgy az autóklímát, hogy nem tisztítattuk azt ki! Ami rövidtávon pénztárca kímélőnek tűnik, hosszú távon nagy szervizköltségekkel és akár egészségügyi problémákkal járhat!

Autóklíma tisztítás

Érdemes egy-két évente – probléma észlelése nélkül is – kitisztíttatni az autóklímát. Miért elkerülhetetlen az autóklíma tisztása?

A tisztítatlan autóklíma rendszerében megtelepedhetnek a baktériumok, a gombák. Amik pedig egyenes úton okozhatnak allergiás reakciót, fertőzést, de akár még tüdőgyulladást is!

A komfortérzetünk, és az egészségünk romlásán túl a pénztárcánknak sem kedvez a tisztítatlan autóklíma, hiszen a koszos rendszer egy idő után romlást, lényegesen az autóklíma tisztítási árán túli szervizelési költségeket fog eredményezni.

Autóklíma tisztítás az Auto-Szum Kft.-nél:

Amennyiben hozzánk hozod az autódat klímatisztásra a teljes légkondicionáló rendszer ellenőrzését elvégezzük. Megtisztítjuk az autóklíma teljes rendszerét az esetlegesen beszivárgott koromtól, a pollenektől, a szennyező anyagszemcséktől és a szennyeződésektől.

Az autóklíma tisztítását és ellenőrzését a beltéri szűrő cseréjével fejezzük be.

Sok szerviz kispórolja a szűrő cserét az autóklíma tisztításból, pedig ez egy sarkalatos pontja annak!
Bízd ránk az autóklímád – Nálunk jó kezekbe kerül!

Időszerű lenne számodra egy autóklíma tisztítás, ellenőrzés? kérj időpontot telefonon, vagy e-mailban!

július 16, 2016

Autóklíma: Minden, amit tudni érdemes róla

Sokan ellene vannak az autóklímának, pedig fontos tudni, hogyha lehúzott ablakoknál kereszthuzat keletkezik, az könnyen fülgyulladást okozhat. Az autós klímánál ez a lehetőség nem áll fent, azonban a klímát csak ésszerűen szabad használni! Nem mindegy, hogy hogyan élünk az autóklíma hűsítő erejével, ahogy az sem, hogyan tartjuk karban az autóklímát! Olvass tovább a részletekért...
július 16, 2016

Autó átalakítások a műszaki vizsgán

Napjainkban már egyre többször találkozunk praktikussági okokból, vagy inkább esztétikai okokból átalakított, a gyári kialakítástól eltérő járművekkel. Ebben az írásunkban most kitárgyaljuk, hogy hogyan lehetnek ezek az átalakítások szabályosak, hogy mely átalakítások igényelnek hatósági műszaki vizsgát, és melyek azok az átalakítások amelyeket akár nálunk is engedélyeztethetsz. Olvass tovább a részletekért…
április 27, 2016

Lejárt a műszaki vizsga? Hogyan tovább?

Lejárt a műszaki vizsga, és csak utólag vetted észre? Ne ess pánikba! Részletezzük most, hogy mi a helyes menete egy olyan autó műszaki vizsgáztatásának, melynek már lejárt a műszaki vizsga érvényessége…
február 19, 2016

300 ezer autót tiltanak ki Budapestről szmogriadó esetén

Szerdán ülésezett a Fővárosi Közgyűlés a szmogriadó korlátozásokról. 2016.01.01.óta ugyanis nem jelölik a rendszámon a környezetvédelmi plaketteket, így már nem elég ránézni, hogy megállapítsuk, közlekedhetünk-e szmogriadó esetén.
február 5, 2016
Autó Hibakód kiolvasás

Autó Hibakód kiolvasás… figyelj rá, ha felvillan egy hibajelzés a műszerfalon!

Hibajelzés a műszerfalon… mit jelent, ha felvillan? És, ha folyamatosan világít? Mit tehetünk ellene, és mi történik, ha nem kezeljük megfelelően az egyes hibakódok okát? Ebben az írásunkban részletezzük, hogy mit jelentenek a műszerfalon megjelenhető hibakódok
január 22, 2016
biztosítás ügyintézés

Biztosítás ügyintézés az Auto-Szum Kft.-nél: A legjobb biztosítási ajánlatokat nálunk találod!

Kötelező biztosításra szükség van, ha részt akarunk venni a forgalomban. Ez tény, de nem mindegy, mennyit fizetünk érte! Az Auto-Szum Kft. segít a biztosítás ügyintézésben, hogy kedvezőbb biztosítási ajánlatot kapj, mintha magad intéznéd a biztosítást!
január 18, 2016
baleseti kárügyintézés

Baleset után… kárügyintézés, segít az Auto-Szum Kft.!

Egy baleset az utakon sosem jön jókor. Azonban lehetünk akár okozói, akár elszenvedői az eseménynek nem mindegy, hogy felkészülten, higgadtan állunk neki a kárrendezésnek, ügyintézésnek vagy éppen kapkodva, forró fejjel próbáljuk elintézni a szükséges papírmunkát. A dokumentáción ugyanis rengeteg múlik. Spórolj magadnak időt, pénzt és fejtörést azzal, hogy elolvasod, hogyan kell eljárni, ha megtörtént a baj.
november 26, 2015
gépjármű adatlekérő

Végre itt a gépjármű adatlekérdező

Hiánypótló rendszer született a használtautó vásárlásban. A hatóság elkészítette a gépjármű adatlekérdezőt, mely segítségével pár kattintás után megtudhatjuk a kiszemelt használtautó alapvető adatait, illetve azt is, hogy a központi adatbázisba a korábbiakban (tulajdonosváltáskor, illetve műszaki vizsga során) milyen óraállásokat rögzítettek. Végre véget érhet a kilométeróra visszatekerések korszaka?
november 17, 2015
látni és látszani 4. kerület

Látni és Látszani akcióban az Auto-Szum Kft. idén is részt vesz

Minden autós érdeke, aki volán mögé ül, hogy ellenőriztesse látását és átvizsgáltassa gépjárművét! A Látni és Látszani akció keretében most díjmentesen lehetőséged van rá. Természetesen egy ilyen jó ügy mögé hasonlóan az elmúlt évekhez, az Auto-Szum Kft. idén is beállt!
október 30, 2015
Auto Szum Kft. autószerviz 4 kerület

Weboldalunk megújult!

Ha már többször jártál honlapunkon észrevehetted, hogy az elmúlt hetek során kissé átalakultunk, megújultunk. Jó pár extra, hasznos funkciót készítettünk, hogy még kényelmesebbé tegyük számotokra weboldalunk böngészését. Részletezzük most, mi változott…